Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám !
(Žl 23,1)









pátek 1. února 2013

Milá dcero...




Milá dcero,
takhle jsme si
volili prezidenta

Moje dcera zažila své úplně první volby. Pravda, zatím o tom nemá tušení, protože na svět přišla přesně mezi prvním a druhým kolem, v nichž si Češi vybírali nového prezidenta. Kdo ví, jednou jí třeba budu vyprávět, co se v naší zemi v oněch historických dnech odehrávalo.
No, a o čem tedy budu mluvit? Určitě bych se jí měl zmínit, že to bylo poprvé, co Češi mohli za hlavu státu volit konkrétního člověka, který se jim nejvíc líbí, místo toho, aby výběr nechali na politicích, jimž nevěří nebo jimi rovnou opovrhují. Také bych jí mohl popovídat, jak se právě tahle změna projevila a Češi se po několika letech letargie a znechucení z politiky nechali konečně vyburcovat a šli o své zemi rozhodovat.
Protože mluvit by se mělo i o nepříjemných tématech, patrně nebudu moci pominout, že místo, aby premiérová přímá volba prezidenta přinesla zemi příjemnou euforii a pozitivní náladu, ovládla ji (opět) atmosféra nesnášenlivosti, lží, hysterie, hloupých urážek a falešného nacionalismu. Pokud budu chtít být jako rodič k dceři naprosto upřímný, nebudu se moct vyhnout tomu, že nový prezident vzešel z až nenávistné atmosféry.
A také faktu, že muž, kterého si lidé do čela země nakonec vybrali, měl sám na této atmosféře z minulosti velký podíl. Že dokonce patřil k lidem, kvůli nimž celé to znechucení a opovrhování politikou mezi Čechy zavládlo a ve své předchozí politické éře se aktivně staral, aby z politiky zmizely zbytky taktu a slušnosti a zavládlo hulvátství a arogance. Ale protože proti němu stál muž s cejchem nepopulární až nenáviděné vlády, většina národa si vybrala jeho.
Pokud se však dcera zeptá, jestli tedy bylo tehdy opravdu všechno úplně špatně, budu jí moci odpovědět, že nebylo. Prezidenta si totiž lidé vybrali jen a jen sami, čímž se mimo jiné definitivně zbavili možnosti hudrovat a dávat výběr komukoliv za vinu. První přímá volba hlavy státu se tak stala současně i první lekcí z nové úrovně zodpovědnosti. Jak s ní do budoucna Češi naložili, už v té době bude dcera vědět sama...

Žádné komentáře:

Okomentovat